fredag 23 februari 2018

GRATTIS COACHEN

(Foto: BKV-Blogg)

GRATTIS PETER HAUTALAHTI - SOM BELÖNAS MED GRYMMA REPORTAGE

Ett stort stort grattis till Coach Peter Hautalahti som firade födelsedag nu i veckan. Och för er som inte har uppmärksammat reportagen i Norrtelje Tidning så kommer dom här. Jättebra jobbat av NT. Men som sagt, Grattis till Peter... och BKV som har fått haft den här suveräna tränaren i klubben under så många år.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Saxat från Norrtelje Tidning.

Peter Hautalahti tog över BKV Norrtälje inför 2010 – och gör nu sin nionde säsong i klubben. Då kan 50-åringen titta tillbaka på en oerhört framgångsrik tid med såväl uppflyttningar som cupskrällar och spelarexporter.
– Det är den bästa klubben jag någonsin har varit i, säger han.
Efter säsongen 2009 aviserade dåvarande huvudtränaren, Peter Johansson, att åtta år på posten fick räcka. Då hade han etablerat BKV Norrtälje i division 3 – och ansåg att det behövdes lite ny fart och frenesi på tränarsidan. Samtidigt stängde han inga dörrar för att fortsätta i BKV – fast i en annan roll.
– Nu är vi etablerade i trean. Det behövs någon ny fläkt. En ny tränare som kan fortsätta på det som vi har byggt upp och kunna ta klivet upp. Det ska bli spännande att följa med en ny tränare, sade Johansson då. Och lade till:
– Men jag har inte stängt några dörrar till BKV, efter åtta år får man en viss klubbkänsla.
Med facit i hand kan man säga att det blev precis som Johansson hoppades på. Peter Hautalahti kom in som ny tränare från Mälarhöjdens IK. Johansson själv blev kvar i rollen som assisterande tränare – och nio år senare har klubben både gått upp i division 2 och etablerat sig där.

Man har dessutom lyckats skrälla i svenska cupen mot lag som Hammarby och GIF Sundsvall – och så sent som 2017 klev man in i gruppspelet mot lag som Örebro, Häcken och Åtvidaberg. Under den här nioårsperioden har klubben också hjälpt flera spelare att ta klivet upp i elitfotbollens finrum. Med andra ord har BKV Norrtälje varit en ovanligt framgångsrik klubb – med division 2-mått mätt.
– Jag tänkte att det har gått åtta år, men det stämmer ju. Det är helt rätt. Åh fan. Det har gått fort, men det är fortfarande jätteroligt. Det är ju några spelare som har kommit och gått under de här åren också, så jag får säga att det har gått väldigt fort, säger Hautalahti efter att ha räknat antalet säsonger.
Det brukar gå fort när man har kul.
– Jag kan säga så här: Jag har aldrig trivts så bra i någon annan klubb överhuvudtaget. Det är den bästa klubben jag någonsin har varit i, säger han.

Och hyllar organisationen kring laget med assisterande Peter Johansson, matchledare Ulf Sjöblom, materialförvaltare Jan-Erik Digerberg, lagledare Timo Mäkinen och naprapat Sofie Mattsson samt målvaktstränarna Andreas Östlund och Calle Hermansson. Dessutom lyfter han fram såväl ordförande Anders Ingemarson som sportchefen Tobias Lindström.
– Gruppen kring laget har varit intakt väldigt länge, vilket känns helt fantastiskt. Dessutom känns styrelsen som en enda stor familj. Det har faktiskt aldrig varit så lätt att träna ett lag, säger Hautalahti.
Är det här en del av receptet bakom de sportsliga framgångarna?
– Fungerar det sociala runt omkring, så mår man bättre på fotbollsplanen. Vi har en bra organisation och fina möjligheter att träna på både konst- och naturgräs. Förutsättningarna gör det så mycket enklare – och det bidrar också till att spelare vill komma till oss.

Hur ser du på att det har gått så bra under din tid?
– När jag kom hit var det en bra grupp som BKV förfogade över. Det jag ändrade på var sättet hur vi skulle spela. Från att ha lirat den här "Roslagsfotbollen" – med långa bollar och mycket spring – försökte vi hitta olika lösningar för att ta oss fram. Ändå var det en chock att vi gick upp direkt. Dessvärre var vi inte redo för det steget och och åkte ur lika fort.
Från 2011 dröjde det sedan till 2013 innan BKV Norrtälje vann division 3 på nytt – men därefter har klubben etablerat sig på allvar som ett stabilt division 2-lag.
– Vi har ju varit med och nosat där uppe – i och med att vi länge kunde behålla den stora klicken av spelare som (Emil) Skogh, (Albin) Seger, Andreas (Bellander), Oskar (Kiianlinna) med flera. Vi hade ett bra lag och hade vi kunnat fortsätta med det gruppen hade vi legat bra till för att ta nästa steg, säger Hautalahti.

2011 välte BKV som bekant storklubben Hammarby, visserligen då i superettan, genom att vinna med 1–0 hemma på IP. Med tanke på Hautalahtis bakgrund som elitfotbollsspelare och nio säsonger i just "Bajen" medger BKV-tränaren att det var speciellt.
– Den minns jag väldigt väl, får jag säga. Det är alltid kul att möta en klubb som det känns som man har tillhört hela livet. Vi vågade att hålla i bollen och de var nog inte beredda på det – sedan började det att rinna i väg för dem. Och när slutsignalen gick (Hautalahti slår sig i magen och pustar)... Luften gick ur en fullständigt. När alla sedan hade gått hem promenerade jag sakta därifrån och bara kände hur galet kul det här var och hur underbar fotbollen kan vara.
Minns du målet som ni gjorde?
– (Tobias) Lindström till (Andreas) Bellander, va? Det var ju de som gjorde målen på den tiden. Och jag kommer ihåg att det var mycket folk på läktaren. Väldigt tätt, mycket skrik och skrän och en slags anspänning som låg i luften. Samtidigt sa jag till spelarna att det inte gjorde något om vi förlorade med några bollar, men om vi kryssade eller vann skulle det vara en jätteskräll. Det blev det.

Hautalahti berättar att han upplevde precis samma känslor i samband med att BKV slog ut allsvenska GIF Sundsvall ur cupen säsongen 2016.
– Och vi såg paniken i deras ögon när matchen började glida dem ur händerna. Det var en häftig känsla att vi kunde åstadkomma sådana skrällar, men året efter blev inte lika roligt, säger han.
Och syftar på gruppspelet – där BKV föll stort mot Örebro SK, BK Häcken och Åtvidabergs FF.
– Man har kanske flyt en eller två gånger, men vi hade inte chans mot dem. Då märkte man vilken skillnad det egentligen var på spelarna.
Men har det bara varit flyt när ni slagit ut Hammarby och Sundsvall?
– Kim Bergstrand (huvudtränare i allsvenska IK Sirius) har tidigare sagt att det är mycket enklare att möta allsvenska lag än klubbar från lägre divisioner. Det ligger något i det, för allsvenska lag har ofta ett system som de utgår från. Där har spelarna på varje position en roll som de verkligen gör bra, men lyckas exempelvis inte deras högerytter dribbla av vår spelare och därmed inte utföra sin uppgift – då kan man läsa dem väldigt bra. Speciellt med tanke på att man kan se deras matcher på TV. Om samtliga spelare följer matchplanen som vi tränare tar fram är det möjligt. Samtidigt räcker med ett misstag, där någon går bort sig eller halkar, för att man ska bli straffade, säger Hautalahti.
Och medger att kicken och känslan av att lyckas taktiskt som tränare påminner om segerruset han upplevde under spelarkarriären.
– Jag trodde inte det var möjligt att få fram endorfinerna på samma sätt till hundra procent. Men att lägga upp en matchplan som spelarna genomför till punkt och pricka, som sedan leder till vinst – det är magiskt.

Vad håller du högst under dina år som BKV-tränare?
– De första åren, när vi lyckades jobba oss tillbaka upp i division 2 efter att ha åkt ur direkt och sedan etablerade oss på riktigt. Det första året var också speciellt, med tanke på att jag var ny tränare och BKV nådde den högsta placeringen i seriesystemet i modern tid. Det var ju jättekul för mig och en fjäder i hatten.
– Det tuffaste året var utan tvekan fjolårssäsongen. Vi fick verkligen jobba hårt med gruppen, prata med spelarna och driva dem framåt för att klara oss kvar. Och jag tror, om vi ska vara helt ärliga, att 2018 kan bli minst lika tufft. Det är många unga spelare, samtidigt som vi inte riktigt vet vad vi kommer att få in än. Vi får se vad som händer.

(Christopher Gönlund/Norrrtelje Tidning)"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa"
Tack för att du besöker och läser bkvblogg.blogspot.com och välkommen åter
Mail: bkvblogg@live.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar